Top picks this week. Κορυφαίες επιλογές της βδομάδαςUp to 50% off the best selling products.
Σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο energyin.gr , ο Παναγιώτης Γκούμας, Μηχανικός Ενεργειακής Τεχνολογίας της εταιρείας COCOON Ecoclima, μίλησε για το πώς μπορεί να εξοικονομήσει κανείς ενέργεια και χρήματα μέσα από το net metering αλλά και το πώς στοχεύει η εταιρεία να κάνει πιο έντονο το αποτύπωμά της στον τομέα των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.
Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από το 2005, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις τόσο για αυτόνομα όσο και για διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα. Έχοντας εξασφαλίσει σημαντικές συνεργασίες με εταίρους προμηθευτές, έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Η εταιρεία μας μπορεί να εντοπίσει και να κατευθύνει τις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου προκειμένου να τον οδηγήσει στο ‘’μονοπάτι της εξοικονόμησης και της οικονομίας”.
Με τη νέα υπηρεσία ενεργειακού συμψηφισμού κάθε καταναλωτής μπορεί να μετατραπεί σε παραγωγό ενέργειας, εξοικονομώντας έτσι αρκετά χρήματα και κάνοντας μία επιλογή φιλική προς το περιβάλλον. To net metering μετατρέπει τον καταναλωτή σε παραγωγό, συμψηφίζοντας την παραχθείσα με την καταναλωθείσα ενέργεια.
Με άπλα λόγια, μια οικογένεια μπορεί τώρα να τοποθετήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του σπιτιού της, το οποίο θα παράγει ρεύμα που θα συμψηφίζεται με την ενέργεια που καταναλώνει το νοικοκυριό.
Ο ενεργειακός συμψηφισμός, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση, θεσπίστηκε με σχετική Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο καταναλωτής – πλέον παραγωγός μπορεί να εξοικονομήσει σημαντική μείωση του κόστους των ενεργειακών του δαπανών για 25 χρόνια και απόσβεση του κόστους απόκτησης του συστήματος μέσα σε 4 χρόνια, ενώ παράλληλα κάνει και μία επιλογή πιο ‘πράσινη’ και φιλική στο περιβάλλον.
Είναι αλήθεια πως ένας τρόπος μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως της αιολικής και της ηλιακής.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανεξάντλητες σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα που θα εξαντληθούν μια μέρα, καθώς επίσης δεν εκπέμπουν ρίπους που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.
Η ΕΕ είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αξιοποίηση των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πολλές χώρες της ΕΕ παράγουν ήδη μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ΑΠΕ. Η στροφή στην απόκτηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όχι μόνο μειώνει τις εκπομπές ρίπων, αλλά δίνει και λύση στην ακρίβεια του ρεύματος πρόβλημα το οποίο σήμερα ταλανίζει τη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό.
To σχέδιο Repower της ευρωπαϊκής επιτροπής, οφείλω να επισημάνω ότι αποτελεί τον ταχύτερο και φθηνότερο τρόπο αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και μείωσης των λογαριασμών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές συμπεριφοράς για εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου κατά 5%. Παράλληλα, συστήνεται στα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν ειδικές επικοινωνιακές εκστρατείες με στόχο να ενημερώσουν τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία. Τα κράτη-μέλη παρέχουν φορολογικά κίνητρα, όπως μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης, μόνωση κτιρίων, συσκευές και προϊόντα, ενθαρρύνοντας έτσι την χρήση ΑΠΕ. Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, προκύπτει πως το σχέδιο REPOWER EU θα ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.
Αυτό που επιθυμούμε να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια σαν εταιρεία, είναι να κάνουμε πιο έντονο το αποτύπωμα μας στον τομέα των ΑΠΕ, παρέχοντας ποιοτικά προϊόντα, επεκτείνοντας τις συνεργασίες και συμβάλλοντας στην ευρεία διάδοση των ΑΠΕ με στόχο να επιτευχθούν νέα ενεργειακά έργα.
Τα έργα θα βοηθήσουν να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στηρίζοντας τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, συμβάλλοντας στην πράσινη ανάκαμψη και βοηθώντας, μεταξύ άλλων, την Ευρώπη να καταστεί μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.
Δείτε εδώ την συνενετευξη: https://energyin.gr/2022/06/21/p-gkoumas-cocoon-ecoclima-ape-net-metering/